neděle 13. září 2015

Makový koláč s hruškami a tvarohem






Léto už je za námi, venku sychravo. Brzy se stmívá. Na dveře klepe zima. Pro někoho důvod k depresi, pro mně první vlaštovka toho, že končí sezóna dlouhého potulování po lesech a polích a začíná období pečení a válení se na gauči.

Hrušky a mák jsou pro mně jedny ze symbolů podzimu a proto v období, kdy se příroda ukládá ke spánku, nesmí na našem stole chybět.
 

INGREDIENCE:
Těsto
  • 200g hladké mouky
  • 100g změklého másla
  •  3 lžíce cukru krupice
  • 5 lžic vody (nebo dle potřeby)
Maková náplň
  •  200g jemně mletého máku
  •  100ml mléka
  • 100g cukru krystal
Tvarohová náplň
  •  250g tvarohu
  • 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 2 lžíce vanilkového cukru
3 zralé hrušky


POSTUP:
  •  Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici. Ideálně však přes noc.
  •  Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na plátky.
  • Mák a mléko dáme do kastrůlku. Přivedeme k varu a krátce povaříme, aby vznikla hustá hmota. Ochutíme cukrem.
  • V misce vyšleháme bílky. Tvaroh smícháme se žloutky a vanilkovým cukrem. Nakonec ke směsi tvarohu opatrně přimícháme bílky.
  • Odleželé těsto vyválíme a vyložíme s ním formu. První vrstvu tvoří mák. Poté nakrájené hrušky. Poslední vrstva bude tvarohová
  •   Pečeme na 180 stupňů 45minut až 1 hodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat