Léto už je za námi, venku sychravo. Brzy se stmívá. Na dveře klepe zima. Pro někoho důvod k depresi, pro mně první vlaštovka toho, že končí sezóna dlouhého potulování po lesech a polích a začíná období pečení a válení se na gauči.
Hrušky a mák jsou pro mně jedny ze symbolů podzimu a proto v období, kdy se příroda ukládá ke spánku, nesmí na našem stole chybět.
INGREDIENCE:
Těsto
- 200g hladké mouky
- 100g změklého másla
- 3 lžíce cukru krupice
- 5 lžic vody (nebo dle potřeby)
Maková náplň
- 200g jemně mletého máku
- 100ml mléka
- 100g cukru krystal
Tvarohová náplň
- 250g tvarohu
- 2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 2 lžíce vanilkového cukru
POSTUP:
- Ingredience na těsto smícháme a vypracujeme v hladké těsto. Necháme alespoň hodinu uležet v lednici. Ideálně však přes noc.
- Hrušky oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na plátky.
- Mák a mléko dáme do kastrůlku. Přivedeme k varu a krátce povaříme, aby vznikla hustá hmota. Ochutíme cukrem.
- V misce vyšleháme bílky. Tvaroh smícháme se žloutky a vanilkovým cukrem. Nakonec ke směsi tvarohu opatrně přimícháme bílky.
- Odleželé těsto vyválíme a vyložíme s ním formu. První vrstvu tvoří mák. Poté nakrájené hrušky. Poslední vrstva bude tvarohová
- Pečeme na 180 stupňů 45minut až 1 hodinu.
Žádné komentáře:
Okomentovat