neděle 29. listopadu 2015

Linecké cukroví

Přesto, že se můj přítel dušuje, že cukroví a sladké nejí, linecké u nás mizí nějak podezřele rychle (asi tu máme nějaké skřítky). Hlavní výhodou lineckého je taky to, že konečně zužitkujeme zásoby marmelád, které jsme během roku dostali od rodiny a přátel. Příští rok se ale musíme začít připravovat už v létě, protože mi tu někdo remcá do ouška, že s jahůdkovou marmeládou je linecké nejlepší.


INGREDIENCE:
  • 500g hladké mouky
  • 250g másla
  • 100g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho citrónu
  • Marmeláda podle chuti
POSTUP:
  • Mouku smícháme s cukrem.
  • Žloutky smícháme s máslem a citonovou kůrou.
  • Obě směsi zpracujeme v hladké těsto a necháme odležet přes noc.
  • Na vydálení si vždycky vemte jen polovinu těsta. To rozpracujte, vyválejte a vykrajujte tvary. Snažte se pracovat rychle. Až zpracujete první polovinu, teprve potom vytáhněte z lednice druhou. Vyhntete se tomu, že by jste měli těsto moc měkké.
  • Pečeme na 150-180 stupňů 7-10 minut.
  • Vychladlé namažeme marmeládou.
  • Linecké se musí pořádně odležet. Až pak je správně vláčné.

Žádné komentáře:

Okomentovat